De ultieme tips voor een geslaagde barbecue thuis!

Geplaatst door:

11/21/2023 10:08

Raoul

Schrijf je barbecue altijd fout met een q? Weet dan dat het oorspronkelijk ook zo geschreven werd. De herkomst van het woord is namelijk hartstikke Frans. De Fransen waren lang geleden dol op gebraden zwijn. Ze regen het beest ‘van baard tot staart’ aan een braadspit. In het Frans is dat: barbe (baard) et (en) queue (staart), uitgesproken als barbékjeu. De Engelsen vonden het Franse barbequeue maar een lastig woord en maakten er barbecue van. En dat hebben zelfs de Fransen inmiddels overgenomen. Maar afgekort schrijven we dan weer bbq. Hoe je het ook schrijft, een raar woord blijft het. Wie komt er vanavond baard-en-staarten?

Barbecueën is razend populair op alle continenten. In sommige landen worden  traditioneel nog hele varkens of schapen aan het spit boven open vuur gebraden. In Nederland houden we het doorgaans bij een handzaam model houtskoolbarbecue. Al wint de gemakkelijkere gasbarbecue terrein. Mensen die zweren bij de gasbarbecue prijzen vooral de kortere bereidingstijd, het kunnen regelen van de temperatuur en het gemak bij het schoonmaken. Terwijl de kooltjes-liefhebbers natuurlijk vol gaan voor de authentieke rooksmaak en de sfeer. In de aanschaf is een houtskoolbarbecue bovendien veel goedkoper dan de variant op gas. Je hebt zelfs al voor een paar euro een wegwerp-bbq met kooltjes.

Wil je je baard-en-staart tot een succes maken, zorg dan voor een goede voorbereiding. En voor mooi weer, al kun je dat helaas niet bestellen. Dit heb je nodig voor een goed potje barbecueën:

 • Stalen borstel voor het grondig reinigen van je grill. Verhit de grill eerst, dan borstel je het vuil makkelijker los.
 • Lange tang, onmisbaar als je geen verbrande vingers wilt oplopen bij het keren van je vlees, vis of groente.
 • Kwastje, het liefst een met siliconenhaartjes, voor het bestrijken van je vlees, vis of groente met olie of marinade tijdens het grillen.
 • Waterspuit om opkomende vlammen snel te doven en zo te voorkomen dat je eten verbrandt.
 • Schort en vuurvaste ovenwant om jezelf te beschermen tegen opspattend vet. Je hebt speciale lange ‘ovenwanten’ voor het barbecueën.
 • Emmertje water naast de barbecue, mocht de vlam echt uit de cue slaan. Maar het is ook handig om je handen snel af te spoelen of te koelen na een ongewenste aanraking met de grill.

Alles staat klaar. Op naar stap 2: het aansteken van de barbecue en zorgen voor een goed gloeiende barbecue. Wil je een beetje bedreven overkomen op je bbq-feestje, dan volg je deze tips:

 • Briketten of kolen? Houtskool verbrandt sneller, vlamt meer en bereikt een hogere temperatuur dan briketten. Houtskool is daarom meer geschikt voor direct grillen op een open barbecue. Gebruik je een barbecue met deksel en wil je indirect grillen, dan zijn briketten beter. Je kunt ook op briketten langzaam je vlees garen en dan wat houtskool toevoegen om het vlees tot slot te schroeien.
 • Kokosbriketten hebben de voorkeur. Ze zijn niet alleen duurzaam, maar ze verbranden schoner, ontvlammen minder snel en kunnen hogere temperatuur behalen dan gewone briketten.
 • Aanmaakbokjes zijn handig om snel vuur te krijgen, maar gebruik dan wel blokjes van natuurlijk materiaal. Die met paraffine zijn chemisch en verspreiden een vieze geur.
 • Een Fire starter, een handig hulpmiddel dat je voor nog geen tientje in huis hebt. Het is een rond vat met handgreep, waarin je je kolen of briketten aansteekt. Wanneer ze gloeien, giet je de kolen in je barbecue.
 • Géén spiritus! Steek je vlammen nooit aan met spiritus of andere brandbare vloeistof. Levensgevaarlijk!
 • Kruiden zorgen voor een heerlijke geur, dus gooi gerust kruiden of geurende houtsnippers tussen je gloeiende kolen. Of laat je verrassen door het aroma van gedroogde.
 • Grijs is de kleur van je kolen wanneer ze klaar zijn om jouw lekkere eten te grillen. Dus heb geduld! Reken op 20-30 minuten vanaf het aansteken tot het grill-klaar zijn.

Oké, de kolen gloeien en zijn mooi grijs. Nu komt eigenlijk pas het echte werk. Met deze tips word je een echte barbecue-pro.

 • Gebruik platte, metalen spiesen om je vlees, vis en groenten aan te rijgen. Bij een ronde spies draait je vlees niet mee bij het draaien. Wil je houten stokjes gebruiken, week ze dan een nacht in koud water om verbranden te voorkomen.
 • Olie of marinade is niet alleen lekker voor de smaak van je grillgerecht, het helpt tegen het uitdrogen. Dus altijd je vlees, vis en groenten marineren of bestrijken met olie. Blijf ook regelmatig bestrijken tijdens het grillen.
 • Snijd een vetrand aan je vlees in voordat je het op de barbecue legt om opkrullen te voorkomen.
 • Een koele zone is een plek op je barbecue waar minder kolen liggen. In deze zone kun je dingen warm houden die al klaar zijn, zonder dat ze verder liggen te braden.
 • Een grillklem biedt uitkomst bij het grillen van vis, omdat het naarmate de garing toeneemt, makkelijk uit elkaar valt. Zo’n klem is ook handig voor kleine worstjes of groenten die door het rooster kunnen vallen.
 • Inpakken is een leuke manier om lekkere gerechten te bereiden. Bijvoorbeeld in aluminiumfolie of een bananenblad, maar ook een koolblad werkt prima. Vooral geschikt voor vis en groenten.
 • Blancheer harde groenten voordat je ze op de grill legt, zodat ze van binnen lekker sappig blijven.
 • De temperatuur regelen kan alleen bij een bbq met een deksel. Hoe verder je de luchttoevoer open zet, hoe heter het binnen wordt.
 • Met een halve citroen kun je snel je rooster schoonmaken tussen twee gerechten door en voorkom je dat het een naar het ander gaat smaken.

Met deze tips als basis kan er eigenlijk niets mislukken. Blijf er wel bij voor het beste resultaat, want verbrand voedsel is niet alleen vies, maar ook erg ongezond. Heb je het idee dat je het ondanks alle tips toch niet in de vingers hebt, heb je geen barbecue of gewoon geen zin om uren te staan grillen terwijl de rest van het gezelschap lekker aan de borrel zit? Dan is een perfecte barbecue nog altijd mogelijk: laat je complete barbecue cateren! Scheelt ook afwas. Ideaal om je bbq catering te laten regelen tijdens je verjaardag, bedrijfsfeest, bruiloft of andere gelegenheid.

Wist je dat Alvida Catering & Events op jouw locatie een complete bbq met live cooking voor je kan verzorgen? Compleet met aankleding en personeel. Vraag vrijblijvend een offerte aan of bel 023 822 3113.